Çalışmalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo kaybına ve gelişmiş sağlık belirteçlerine neden olduğunu göstermektedir. Bu diyetler, yıllardan beri yaygın olarak kullanılmaktadır ve birçok doktor tarafından önerilmektedir. En iyi tarafı da, genellikle kalori saymaya veya özel ürünler kullanmaya gerek yoktur - tek yapmanız gereken gerçek yiyecekleri yemektir.
Düşük karbonhidrat diyetini kişisel hedefleriniz için nasıl kullanabileceğiniz hakkında daha fazla bilgiyi burada edinebilirsiniz.
Düşük karbonhidrat diyeti nedir?
Düşük karbonhidrat diyeti, daha az karbonhidrat ve daha yüksek oranda yağ yediğiniz anlamına gelir. Bu ayrıca düşük karbonhidrat, yüksek yağlı diyet veya keto diyet olarak da adlandırılabilir.
Onlarca yıldır yağın bize sağlığımız için zararlı olduğu söylendi. Bu arada, çoğu zaman şeker içeren az yağlı “diyet” ürünleri süpermarket raflarını kapladı. Bu büyük olasılıkla, obezite salgınının başlaması ile çakışan büyük bir hata olmuştur.
Araştırmalar, doğal yağlardan korkmak için hiçbir neden olmadığını gösteriyor. Yağ senin arkadaşın. Düşük karbonhidratlı bir diyette, memnun hissetmek için ihtiyacınız olan tüm yağı yiyebilir ve bunun yerine şeker ve nişasta alımını en aza indirebilirsiniz. Çoğu insan tatmin edilinceye kadar lezzetli yiyecekler yiyebilir – ve yine de kilo verebilir.
Şeker ve nişastalardan kaçındığınızda, kan şekeriniz stabilize olma eğilimindedir ve yağ depolayan insülin hormonu düzeyi düşer. Bu yağ yakımını artırır ve daha fazla tok hissetmenizi sağlar, yiyecek alımını azaltır ve kilo kaybına neden olur.
Çalışmalar, düşük karbonhidratlı diyetin kilo vermeyi ve kan şekerinizi kontrol etmeyi kolaylaştırabileceğini göstermektedir.
Temel Bilgiler
- Bunları yiyebilirsiniz: Et, balık, yumurta, yer üzerinde yetişen doğal sebzeler ve doğal yağlar (tereyağı gibi).
- Bunlardan sakının: Şeker ve nişastalı ürünler (ekmek, makarna, pirinç ve patates). Sadece aç olduğunuzda ve doyduğunuzu hissedene kadar yiyin. Bu kadar basit. Kalorileri saymanıza veya yemeklerinizi tartmanıza gerek yok. Ve işlenmiş olarak yağı düşürülen yiyeceklerden uzak durun.
Düşük karbonhidrat diyetinin neden işe yaradığına dair sağlam bilimsel kanıtlar mevcuttur. Şeker ve nişastadan uzak durduğunuzda kan şekeriniz dengelenir ve insulin seviyeniz ve yağ depolayan hormonların seviyesi düşer. Bu durum yağ yakımınızı hızlandırır ve daha doymuş hissetmenize sebep olur.
Diyabet hastaları için not:
Karbonhidrat almamak kan şekerinizin yükselmesini yavaşlatır ve kan şekeri düşürücü ilaç alma ihtiyacınızı azaltır. Düşük karbonhidratlı diyet esnasında, eskiden kullandığınız oranda ilaç almak hypoglycemia (düşük kan şekeri)’ne sebep olur. Bu diyete başlarken kan şekerinizi düzenli olarak ölçmeli ve ilaç alım miktarınızı buna uygun hale getirmelisiniz (azaltmalısınız). Bu işlem tercihen bu konuda bilgi sahibi bir doktor nezaretinde yapılmalıdır. Sağlıklıysanız veya sadece diyet ile ya da Metformin ile diyabet tedavisi görüyorsanız, sizin için hypoglycemia riski yoktur.
Beslenme tavsiyesi
İstediğiniz miktarda yiyebilecekleriniz
- Et: Her tür, dana, inek, koyun, domuz, tavuk, vb. Et üzerindeki yağları ve tavuğun derisini yemekten çekinmeyin. Eğer mümkünse organik beslenmiş veya doğal ortamında yetişmiş hayvanları tercih edin.
- Balık ve Midye: Bütün türler: Yağlı balıklar, somon, uskumru ve ringa balığı çok iyidir. Balıkları unlamaktan kaçının.
- Yumurta: Bütün türler: Tavada, kızarmış, haşlanmış, vb. Mümkünse organik yumurta tercih edin.
- Doğal yağlar, Yüksek yağlı soslar: Yemeğinizi pişirirken tereyağı veya krema kullanmak hem yemeğin tadını güzelleştirecek hem de sizin daha doymuş hissetmenizi sağlayacakar. Mayonezli sosları deneyin, tüketmeden önce içindekileri kontrol edin. Zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı da iyi seçeneklerdir.
- Toprak üstünde yetişen sebzeler: Bütün türler: Karnıbahar, brokoli, lahana, brüksel lahanası, patlıcan, kabak, kuşkonmaz, ıspanak, mantar, salatalık, marul, avokado, soğan, domates, biber, vb.
- Süt ürünleri: Her zaman tam yağlı olanları seçin; tereyağı, krema (%40 yağ), ekşi krema, yogurt, yağlı peynir gibi. Süt ve az yağlı süte dikkat edin, çok fazla süt şekeri içerirler. Şekerli, meyveli ve az yağlı ürünlerden uzak durum.
- Fındık ve cevizler: Televizyon karşısında abur cubur yerine tüketilebilir (dikkatli ölçüde).
- Ahududu, karadut: Eğer alerjiniz yoksa dikkatli şekilde tüketilebilir. Krema ile iyi gider.
Yeni başlayanlar için temel öneri: 100 gram yemek için en fazla 5 gram karbonhidrat (lif hariç) tüketin.
Yapabiliyorsanız uzak durun
- Şeker: En kötüsü. Gazlı içecekler, şeker, meyve suyu, sporcu içecekleri, çikolata, kek, hamburger ekmeği, pastane ürünleri, kahvaltılık gevrekler. Tercihen tatlandırıcılardan da uzak durun.
- Nişasta: Ekmek, makarna, pirinç, patates, kızarmış patates, patates cipsi, yulaf, müsli ve benzerleri. “Tam buğday” ürünleri sadece daha az kötüdür ama yine de kötüdür. Az miktarda kök sebzeler tüketilebilir (eğer çok çok düşük karbonhidrat diyeti yapmıyorsanız)
- Margarin: Doğal olmayan formda yüksek omega-6 içeren endüstriyel olarak tereyağına benzetilmeye çalışılmış yapay yağdır. Sağlığa hiç bir faydası yoktur ve tadı kötüdür. İstatistiki olarak asam, alerji ve diğer iltihabi hastalıklarla ilişkisi ortaya çıkmışar.
- Bira: Sıvı ekmek. Maalesef, hızlıca emilen karbonhidratlarla doludur.
- Meyveler: Çok tatlıdır, ve şekerle doludur. Arada bir yiyin. Meyveyi, abur cuburun doğal hali olarak kabul edin.
Arada bir
Ne zaman olduğuna siz karar verin. Kilo vermeniz biraz yavaşlayacaktir.
- Alkol: Sek şarap (kırmızı veya sek beyaz şarap), viski, brendi, votka ve şekersiz kokteyller.
- Bitter çikolata: %70 üzeri kakaolu, tercihen sadece bir parça.
Sık sık bunları için
- Su
- Kahve: Tam yağlı krema ile deneyin
- Çay